Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Borek u Domašova - Zaječí potok

Lokalizace

Borek u Domašova - Zaječí potok

Všeobecná charakteristika

Kraj: Olomoucký kraj
Okres(y): Jeseník
Katastrální území: Domašov u Jeseníka
Mapové listy: 1424, 14242
Geologická správní oblast: Silesikum a žulovský masiv
Lokalizace: Svah JZ. výběžku Zaječí hory, J. a JV. od k. 804, pravý břeh Zaječího potoka.1100 m jz. od kóty 1012 m Zaječí hora, 1350 m sz. od kóty 1128 m Lysý vrch.
Charakteristika objektu: Skalní defilé drakovského kvarcitu a mohutné suťové pole rozpadlých kvarcitů s paleontologickými nálezy.
ID : 839

Geologie

Geologická charakteristika: V příkrém svahu nad Zaječím potokem mezi k. 690-804 až 744 jsou hojné sutě světlých drakovských kvarcitů (svrchní polohy, stupeň prag). Fauna se vyskytuje poměrně vzácně (ichnofosilie Tropidoleptus, brachiopodi Hysterolites, mlži Gammysia a Kochia). Fauna je přibližně určitelná, což je vzhledem k intenzitě metamorfního postižení (staurolitová zóna) unikátní jev v evropském měřítku. Makrofosilie jsou v analogickém stupni postižení známé hlavně z ojedinělých lokalit v Severní Americe). Lokalita má multidisciplinární přírodovědecký význam (SPR). Aktualizace (2006)-Horní část Zaječího potoka je na pravém břehu v délce zhruba 750 m lemována souvislým, 10–15 m vysokým skalním defilé drakovského kvarcitu. Hlavní masa hornin bílé až šedobílé barvy obsahuje různě mocné (dm až m) polohy s výraznou foliací a temnější, až šedočernou barvou. Tyto polohy jsou tvořeny zavrásněnými vložkami fylitu, svoru nebo plagioklasové ruly. Směrem k SV, k uzávěru potoka, je celá jv. stráň s výjimkou vrcholových partií pokryta až k potoku mohutným suťovým polem rozpadlých kvarcitů . V nich byly nalezeny paleozoické ichnofosilie (Chlupáč 1979), mlži Grammysia sp. a Kochia capuliformis (Koch) a vzácně zbytky brachiopodů.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - moravskoslezská oblast - silezikum
Stratigrafie: paleozoikum - devon
Témata: paleontologie, petrologie, geologie
Jevy: skalní defilé, suťové pole
Původ geologických jevů (geneze): zvětrávání, metamorfní (regionální metamorfóza)
Hornina: kvarcit, fylit, rula, svor
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Přírodní rezervace (PR) v CHKO
Kód AOPK ČR: 1524     ÚSOP: Odkaz na informace v Ústředním seznamu ochrany přirody AOPK ČR
Ochrana geologického fenoménu: A - je důležitou součástí vyhlášené lokality
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Paleontologická lokalita v drakovských kvarcitech staurolitové metamorfní zony - v evropském měřítku ojedinělý příklad zachování fauny v daném stupni regionální metamorfózy. Součást PR Borek u Domašova. - reliktní bor v křemencové suti
Součást VCHÚ: CHKO Jeseníky
Střety zájmů: bez střetů
Popis střetů zájmů: Lokalita je na území se stálou ochranou, je třeba zabránit zalesnění území.
Popis stavu lokality: Doporučena terénní revize a ověření rozsahu geologického frnoménu na lokalitě. 15.11.2011; Doporučujeme významné geologické fenomény na lokalitě zahrnout do předmětu ochrany celého území. 17.11.2011;

Literatura

Chlupáč, I. (1975): Nové nálezy fauny v metamorfovaném devonu Hrubého Jeseníku a jejich význam. - Čas. Mineral. Geol., 20, 259-271. Praha. Chlupáč, I. (1989): Fossil communities in the metamorphic Lower Devonian of the Hrubý Jeseník Mts., Czechoslovakia. - N. Jb. Geol. Palaont., Abh., 177, 3, 367-392.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Chlupáč Ivo, 29.06.93
Aktualizoval(a): Aichler Jaroslav 28.11.06, Pecina Vratislav 02.06.11, Gürtlerová Pavla 17.11.11

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 839 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-02]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/839.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]